Jdi na obsah Jdi na menu

Na žákovském šampionátu štafeta dívek bronzová!

Posledním letošním halovým šampionátem bylo už tradičně první březnový víkend mistrovství České republiky v kategorii žactva. Kolínskou atletiku v hale Otakara Jandery v pražské Stromovce reprezentovalo v individuálních disciplínách pět žákyň a jeden žák a také štafeta dívek na 4x200 metrů.

Jako první zaklekla do bloků v rozbězích na 60 metrů překážek dvojice Yvona Szitásová a Vanessa Stachová. Yvona Szitásová nastupovala k závodu s pátým nejrychlejším časem z přihlášených závodnic, ale ve svém rozběhu si vybrala notnou dávku smůly. Do cíle se předkláněla ve shodném čase 9,09 s, který je jen čtyři setiny za jejím maximem, jako druhá Justýna Bučková z pražského Olympu, ale tisíciny sekundy ji odsunuly na třetí, jak už v té chvíli bylo jasné, nepostupové místo, neboť v prvním rozběhu byl čas čtvrté závodnice 9,07 s. Nic nebylo kolínské překážkářce platné, že celkově zaběhla osmý nejrychlejší čas, neboť v posledním rozběhu stačilo na postup z druhé příčky 9,17 s. Yvona Szitásová tak skončila na celkové deváté příčce. V posledním třetím rozběhu startovala Vanessa Stachová, která v něm doběhla čtvrtá za 9,23 s, šest setin za osobním maximem, a obsadila mezi nejlepšími českými překážkářkami 12. místo.

Jako třetí Kolíňačka absolvovala svůj závod Mia Plačková, která nastoupila ve třetím rozběhu na 60 metrů. Ta šla do závodu s třetím letošním časem a své postavení v rozběhu potvrdila, když zaběhla čas 7,77 s, jen jedinou setinku za osobním rekordem, a z druhého místa postupovala do finále přímo. Některé její soupeřky ale rozběhovými zlepšeními svých nejlepších časů daly vědět, že finále nebude jednoduchou záležitostí.

S vysokými ambicemi nastupovala k finálovému běhu na 1500 metrů také Kateřina Bílková, která už letos stlačila své osobní maximum pod pět minut a patřila papírově do nejlepší šestice. Závod byl rozběhnutý velmi svižně a v polovině trati tempo signalizovalo výsledek na úrovni 4:55 min. Kateřina se v tu chvíli držela na čtvrté pozici v kompaktní skupině, kterou se ale v následujících stovkách metrů začala pozvolna propadat. Do závěrečného kola vbíhala z osmého místa, ale měla výborný závěr. V něm se dokázala posunout před čtyři soupeřky a výsledkem bylo skvělé čtvrté místo a nový osobní rekord 4:58,25 min.

K finálovému běhu na 60 metrů poté nastoupila Mia Plačková. V rozhodujícím běhu se jí bohužel nepodařilo zopakovat rychlý čas z rozběhu, který ve finálovém klání stačil na medaili, a cílovou rovinu proťala v čase 7,82 s, který stejně jako v případě Kateřiny Bílkové znamenal výborné čtvrté místo, byť s bramborovou příchutí. Na bronz chyběly Mie čtyři setiny.

Ve vrhu koulí se představil Vojtěch Kubelka. Nastupoval ke svému prvnímu šampionátu s osobním rekordem 12,09 m, který znamenal 17. místo mezi startujícími. Svůj závod zahájil hned vylepšením osobáku, když jeho koule dopadla na 12,18 m. Ve třetím pokusu se ještě dokázal výrazně zlepšit na 12,71 m. Postup do finále to sice neznamenalo, na něj mu chybělo 27 centimetrů, ale 11. příčka je pro Vojtěcha rozhodně úspěchem.

Do rozběhů na 300 metrů se na poslední chvíli probojovala Adéla Dušková. Startovala až v tom posledním ze čtyř, z nichž postupovala pouze vítězka a dva nejrychlejší časy. Adéla ve svém rozběhu doběhla druhá za 43,30 s a v celkovém pořadí jí patřilo 16. místo.

Druhý den soutěží se už představily kolínské sprinterky na 150 metrů a ve štafetě. Jako první nastoupila do rozběhu na 150.metrů Adéla Dušková. Ve třetím běhu doběhla pátá za 19.69 s a celkově obsadila dvacáté místo. Výrazně lépe si vedla v posledním rozběhu Mia Plačková. Ta sice prohrála o čtyři setiny přímý postup, ale nový osobní rekord 18.82 s ji jako jedinou sprinterku postupující časem posunul do pětičlenného finále.

V něm se z nejméně výhodné druhé dráhy do boje o medaile nezasáhla a po čtvrté příčce ze sobotní šedesátky doběhla za 19,00 s pátá.

Poslední kolínské vystoupení předvedla ve štafetě na 4x200 metrů sestava Vanessa Stachová, Adéla Dušková, Julie Trnečková a Mia Plačková. Ta nastoupila ve čtvrtém z pěti běhů a svedla v něm tuhý souboj s děvčaty z Líbeznice. Finišmanka Mia Plačková nakonec na vítězné kvarteto ztratila pouze 22 setin a kolínská štafeta se v tu chvíli výrazným kolínským historickým rekordem 1:45,05 min. zařadila na bronzovou příčku. V posledním běhu ale startovala favorizovaná štafeta domácího PSK Olymp Praha. A tu finišující česká rekordmanka Linda Botková skutečně dotáhla k nejrychlejšímu času ze všech běhů a v tu chvíli to vypadalo, že na kolínské dívky tak znovu zbylo nepopulární čtvrté místo. O několik minut později ale přišla zpráva o diskvalifikaci domácí štafety a kolínské žákyně tak získaly bronzové medaile, jen 22 setin od zlata!

Z letošního šampionátu si tedy kolínská výprava odvezla bronzovou medaili, dvě čtvrtá, jedno páté a jedno deváté místo, což jsou v obrovské konkurenci velmi kvalitní výsledky.