Jdi na obsah Jdi na menu

Stříbrné Špringrová a Bébrová, bronzoví Hnida a štafeta!

Poslední únorový víkend patřil v ostravské hale mistrovství České republiky v kategoriích dorostu a juniorů. Kolínskou atletiku na něm reprezentovalo v individuálních disciplinách čtrnáct mladých atletů.

Jako první z Kolíňáků se představil v sektoru skoku dalekého junior Vojtěch Slavík. Tomu se ale mistrovský závod příliš nevydařil, když delší ze dvou jeho měřených pokusů měl délku 621 cm, což znamenalo 13. místo. O nic lépe se mu nedařilo ani o několik desítek minut později v jeho druhé disciplíně, běhu na 60 metrů překážek. Po kolizi s překážkou zaběhl čas 8,61 s, což byla v celkovém součtu všech tří rozběhů až 19. příčka.

Výrazně lépe si vedl chvíli před ním v dorostenecké kategorii Jaroslav Hnida. Ten si vylepšil osobní rekord na 8,11 s a tímto časem překonal o pět setin i kolínský historický rekord Petra Peňáze. Tento výkon mu také zajistil ze druhé příčky postup do finále.

Pak již nastoupili ke svým rozběhům na 60 metrů sprinteři. V kategorii dorostenek si Aneta Bedrnová poradila s tratí za 7,79 s a i ona postoupila ze druhého místa do osmičlenného finále. Martina Ježková dosáhla času 8,22 s a patřila jí 22. pozice.

Výborně si vzápětí vedla i juniorka Justina Špringrová. Ta si zaběhla nový výborný osobní rekord 7,60 s, který je zároveň novým kolínským juniorským rekordem, a svůj rozběh suverénně vyhrála v druhém nejrychlejším čase vůbec.

Z postupu do finále se o pár desítek minut déle radoval i junior Jiří Synek, když i on proťal cílovou rovinu jako druhý. Další kolínský zástupce František Hanč zaběhl 7,28 s a skončil na 20. příčce.

Poté už v časovém pořadu přišla na řadu sprinterská finále. A hned v tom z kolínského pohledu prvním, finále dorostenců na 60 metrů překážek, vybuchla kolínská medailová bomba. Jaroslav Hnida znovu stlačil svůj osobák o sedm setin na 8,04 s a vybojoval zcela nečekanou bronzovou medaili!!!

Další medailovou šancí byla ve finále běhu na 60 metrů dorostenek Aneta Bedrnová. Tu ale šampionát nezastihl v úplně top formě, a tak nedokázala zopakovat svůj 14 dni starý osobní rekord 7,58 s. Ve finále zaběhla čas 7,75 s, který ji zařadil na 5. místo, které i tak patří k jejím největším úspěchům.

Další velký úspěch pro kolínskou atletiku přineslo finále juniorek. V něm Justina Špringrová dokázala vyrovnat svůj osobní rekord z rozběhu a čas 7,60 s jí vynesl senzační stříbro! Pro ni stejně jako pro Jaroslava Hnidu jde o první životní individuální medaili a oba předvedli, jak přesně dokázali v tréninkové skupině Jiřího Robovského vyladit na vrchol halové sezóny.

Posledním z kolínských sprinterů, kdo zaklekl ke startu finálového běhu, byl junior Jiří Synek. Ten dokázal vylepšit svůj rozběhový čas na 6,96 s, ale v kvalitním finále to stačilo na 5. příčku, když na medaili Jirkovi chybělo 6 setin.

Další výborné představení předvedla ve výškařském sektoru dorostenka Tereza Tomaňová. Ta postupně zdolala 153, 158 a napoprvé i 162 cm a ve své první mistrovské soutěži sahala po umístění v první osmičce. To vzápětí potvrdila, když na potřetí zdolala své osobní maximum 166 centimetrů a v tu chvíli už v soutěži zbylo pouze šest závodnic. Přes 170 cm se už nedostala, ale konečně páté místo je při její premiéře na šampionátu velkým úspěchem.

V rozběhu dorostenců na 800 metrů startoval Ondřej Kašička. Ve svém rozběhu doběhl sedmý v čase 2:05,37 min. a celkově z toho bylo 15. místo.

Po něm na stejnou trať vyrazil junior Marek Nedvěd. V prvním pomalém rozběhu finišoval i tak na pátém místě v halovém osobáku 1:59,34 min., ale v konečném účtování to stačilo jen na 16. příčku.

Po rozbězích na 800 metrů následovaly boje o finále na poloviční trati. Dorostenka Amálie Schederová doběhla ve svém rozběhu třetí za 59,40 s a skončila celkové jedenáctá. Výborný výkon poté předvedla juniorka Adéla Sahulková. Ta si zaběhla výrazný osobní rekord 56,71 s, ale po skončení rozběhů byla spíš smutná. Do šestičlenného finále jí totiž ze sedmé příčky chybělo sedm setin, které ztratila v neúspěšném souboji o druhé misto v rozběhu, když celou poslední zatáčku absolvovala v druhé dráze.

Sobotní kolínské vystoupení uzavřel ve své třetí disciplíně - trojskoku - Vojtěch Slavík. A na rozdíl od těch prvních dvou se mu tentokrát dařilo. Hned prvním skokem dlouhým 13,61 cm se dostal na bronzovou příčku, ale ve druhé sérii o ni přišel. Výborným osobním rekordem 13,81 m se ale na ni v pátém pokusu dokázal vrátit. Bohužel brněnský Jan Bílek jej v posledním pokusu za 14 metrů o medaili připravil. I tak je ale čtvrtá příčka Vojtěchovým kariérním úspěchem.

Nedělní kolínský program zahájili dvoustovkaři, ale žádnému z pětice sprinterů se nepodařilo probojovat do finále. Nejblíže k němu měla Justina Špringrová, která ve svém rozběhu skončila druhá a s časem 25,25 s čekala na výsledky soupeřek. O postupové místo přišla až po posledním rozběhu a skončila sedmá. Druhé juniorce Adéle Sahulkové patřilo za 25,95 s 16. místo. Dorostenka Aneta Bedrnová skončila za 26,25 s osmnáctá a dorostenec Jaroslav Hnida za 23,60 s dvacátý. Poslední kolínský zástupce František Hanč byl diskvalifikován. 

Ke své už čtvrté disciplíně na šampionátu nastoupil ve výškařském sektoru Vojtěch Slavík. Na svůj výborný sobotní trojskokanský výkon ale nenavázal. Podařilo se mu překonat jen 178 cm, a to znamenalo 12. místo.

Medailová očekávání měli příznivci kolínské atletiky v trojskoku dorostenek, neboť další ze svěřenkyň Jiřího Robovského Sofie Bébrová vedla s půlmetrovou převahou průběžné české tabulky. Přestože Sofie nenastupovala zdravotně stoprocentně v pořádku, ujala se hned prvním skokem dlouhým 11,48 m vedení, které si ještě upevnila ve třetí sérii skokem 11,73 m. V té čtvrté si ale její soupeřka Eliška Lacková z Nehvizd výrazně vylepšila osobní maximum na 12,15 m a na něj už Sofie i přes závěrečné zlepšení na 11,82 m nedokázala odpovědět. I tak dokázala ziskem stříbrné medaile zopakovat svůj úspěch z loňského roku. Velmi dobře si v závodě vedla i druhá kolínská reprezentantka Martina Ježková. Ta si v prvním pokusu zlepšila osobní rekord na 10,75 m a dlouho se držela v postupové osmičce. Nakonec z toho bylo pěkné desáté místo.

Zdravotně úplně v pořádku nenastupovala na start běhu na 1500 metrů ani dorostenka Veronika Beránková. Ta po polovině trati už nedokázala akceptovat rychlé tempo závodu a za 5:12,04 min. doběhla patnáctá.

Kolínské individuální starty zakončil ve vrhu koulí junior Vojtěch Otta. Po prvním pokusu 14,75 m dva centimetry pod osobním maximem a druhém přešlapu byl daleko od postupu do finále. Při poslední možnosti ale zmobilizoval síly i techniku a byl z toho výborný osobák 15,64 m, postup do finále a kvalitní osmá příčka, přičemž z mladšího ročníku byl druhý.

Program šampionátu zakončily štafety na 4x200 metrů. Kolínské dorostenky v sestavě Aneta Bedrnová, Adéla Dušková, Amálie Schederová a Mia Plačková zaběhly výborný kolínský historický rekord kategorie dorostenek i žen 1:43,02 min. a skončily sice šesté, ale pouhých 42 setin od bronzu.

Předposledním kolínským startem byla štafeta dorostenců, která ve složení Martin Dupák, Marek Převrátil, Šimon Novák a Jan Šmejkal obsadila v čase 1:36,30 min. dvanáctou příčku.

Poslední kolínské představení na šampionátu, štafeta juniorů, stálo rozhodně za to. Kvarteto František Hanč, Jaroslav Hnida, Štěpán Veselý a Jiří Synek zaběhlo v prvním běhu výborný čas 1:30,75 min. a doběhlo na třetí pozici. A čekání na výsledky dalších běhů tentokrát dopadlo, jak nejlépe mohlo, protože pod tento čas se už žádná sestava nedostala a kolinští svěřenci Antonina Morávka a Jiřího Robovského mohli slavit nečekaný bronz!

Kolínští mladí atleti tak odjížděli z mistrovství se ziskem dvou stříbrných a dvou bronzových medailí, které doprovodili ještě osmi umístěními v elitní osmičce. Jejich vystoupení tak lze rozhodně hodnotit jako velmi vydařené.