Jdi na obsah Jdi na menu

Lenka Novotná je stříbrná!

Letošní vrchol domácí atletické sezóny hostil o posledním červnovém víkendu zlínský stadión. Kolínským barvám, které podle startovních listin vytvořených technickými delegáty mělo reprezentovat deset závodníků, se sice v úvodním dnu soutěží v horkém letním počasí příliš nevedlo, ale vydařená neděle dojem výrazně vylepšila.

Jako první nastoupil po sobotním poledni ke své soutěži kladivář Martin Buryan. Ten měl podle papírových předpokladů jako držitel čtvrtého nejlepšího českého výkonu zasáhnout do bojů o medaili. Závod mu ale vůbec nevyšel a po třech nezdařených pokusech stejně jako loni v Táboře skončil bez měřeného výkonu. 

Zuzana Pražáková, stálice kolínské atletiky a majitelka už 26 mistrovských medailí, z toho 9 v kategorii žen, nakonec do sektoru tyčkařek tentokrát ani nenastoupila.

Zato v rozbězích na 100 metrů žen se mohly představit dokonce tři kolínské sprinterky. Žádná z nich se ale nedokázala přiblížit svým letošním maximům a všechny skončily relativně daleko od postupových pozic. Nejrychleji běžela Justina Špringrová, které čas 12,08 s stačil na 12. příčku, o čtyři setiny pomaleji běžela Jana Šafránková, která skončila o místo níže, a nejmladší z trojice, dorostenka Aneta Bedrnová, zaběhla čas 12,30 s a obsadila 17. pozici. Nejlepší osmičku zajišťoval čas 11,85 s.

Do finále z rozběhu na 400 metrů nepronikla ani nedávná juniorská mistryně České republiky Adéla Sahulková, kterou limitovala bolest kotníku a časem 56,58 s obsadila 13. místo, když na postup bylo potřeba běžet o osm desetin vteřiny rychleji. Právě zranění Adélina kotníku nepustilo na start ani kolínskou sprinterskou štafetu na 4x100 metrů, která měla medailové ambice.

A tak jedinou velkou sobotní radost udělala příznivcům kolínské atletiky Lenka Novotná. Ta v běhu na 400 metrů překážek dokázala s přehledem téměř o sekundu vyhrát svůj rozběh a do nedělního finále postoupila druhým nejrychlejším časem 58,88 s. Boj o případnou medaili ale bude velmi těžký. Jednoznačnou favoritkou bude při absenci Nikolety Jíchové staroboleslavská Barbora Veselá, která letos už běžela čas 56,97 s, a za kolínskou svěřenkyní Veroniky Jelínkové se s odstupem do jedné vteřiny seřadily v rozbězích hned čtyři závodnice. Finálový závod můžete na webu sledovat ve 14.10 hod.

Sobotní program zakončil svým startem v běhu na 5000 metrů Milan Janoušek. V na české poměry rychlém závodě obsadil 13. pozici za 15:06,41 min. s odstupem téměř minuty na vítězného Jana Friše z pražské Dukly. 

Nedělní program zahájila z kolínského pohledu výškařka Anita Hrušková a do soutěže vstoupila výborně. Na první pokus překonala jak základní výšku 163 cm, tak i následujících 168 i 173 cm. Na výšce 178 cm už ale její pouť šampionátem skončila, ale výborný zápis pro ni znamenal velmi kvalitní šestou příčku mezi českou výškařskou elitou.

V rozbězích na 200 metrů se představily dvě ženy v kolínském dresu. O pár setinek rychlejší byla Justina Špringrová, která výkonem 24,92 s obsadila v součtu všech tří rozběhů 13. místo. Jana Šafránková poprvé v životě prolomila hranici 25 sekund a časem 24,99 s skončila na 15. pozici.

Skvěle si v mužských rozbězích na stejné trati vedl Lukáš Soukal. Startoval v třetím rozběhu a věděl, že k postupu je třeba zaběhnout minimálně čas 21,77 s. Lukáš se ale na čas nakonec vůbec nemusel ohlížet, protože svůj rozběh vyhrál v druhém nejrychlejším čase 21,40 s. Do finále se ale probojovali všichni favorité včetně těch, kteří mají svůj osobní rekord hluboko pod 21 sekund. Časový rozestup mezi všemi finalisty byl v rozbězích pouhých 38 setin.

A pak již zaklekla do bloků finálového závodu běhu na 400 metrů překážek Lenka Novotná. Svěřenkyně Veroniky Jelínkové rozeběhla závod v první polovině velmi rychle a probíhala ji jen těsně za velkou favoritkou Barborou Veselou. Na začátku cílové rovinky už bylo zřejmé, že pokud nedojde k nějaké pohromě na posledních dvou překážkách, běží si Lenka pro svou první velkou „placku“. A po úspěšném překonání poslední bariéry bylo jasné, že i přesto, že v posledních metrech kolínské překážkářce trochu síly docházely, bude to medaile stříbrná! Časem 58,38 s zaostala pouze o desetinku za svým osobním rekordem a zároveň by Lence její letošní čas 58,28 s podpořený medailovým časem ze Zlína měl podle kritérií ČAS zajistit její první reprezentační start na mezistátním utkání mužů a žen do 22 let Česko – Ukrajina – Maďarsko - Polsko, které se uskuteční 20. července v Krakově!  

Jako poslední Kolíňák na šampionátu zaklekl do bloků finálového závodu na 200 metrů Lukáš Soukal. Ve velmi rychlém závodě, v němž ti nejrychlejší bojovali o olympiádu, mu úplně nevyšel start, na němž ztratil zhruba čtyři setiny proti svým soupeřům, ale s tratí se popasoval skvěle. V mírném protivětru si vylepšil osobní maximum i kolínský historický rekord v kategorii mužů do 22 let na 21,24 s, když na absolutní kolínský rekord mužů ztratil pouhé čtyři setiny, a to mu vyneslo skvělé čtvrté místo mezi absolutně nejrychlejšími Čechy! Na zisk medaile bylo třeba pokořit hranici 21 sekund., ale i pro svěřence Antonína Morávka by měl tento výkon znamenat nomonaci na mezistátní utkání "dvaadvacítek". Kolínská atletika zásluhou stříbrné medaile Lenky Novotné opět nevyšla na tuzemském vrcholu bez medaile, výborná byla i finálová umístění Lukáše Soukala a Anity Hruškové. Jana Šafránková si veze ze Zlína osobní rekord a mládežnické sprinterky Justina Špringrová, Aneta Bedrnová a Adéla Sahulková cenné zkušenosti ze startu na vrcholném závodě v dospělé kategorii.

soukal_1.jpg